PHP framework seçerken çok arada kaldığımız durumlar olmuştur. Phalcon, 2012 yılında BSD lisansı ile yayınlanmaya başladığından bu yana bu arada kalmışlığımızda biraz olsun kurtulduk. Phalcon, hala gelişmekte, güçlenmekte ve arada kalmışlığımızı daha çok gidermekte.
Phalcon MVC mimari deseni üzerine kurulmuş yüksek performanslı bir PHP çatısı. Bunun yanı sıra piyasadaki diğer frameworklerin aksine C tabanında geliştirildiği ve doğrudan PHP eklentisi olarak yüklendiği için düşük kaynak kullanımı ile bize şahin hızı sağlıyor.
Gelin Phalcon’ u biraz tanıyalım.
- Phalcon’un mucitileri tarafından icat edilen Zephir dilinde yazılan bir PHP kütüphanesi ve C ile derleniyor,
- C veya Zephir bilmenize gerek yok,
- Sunucunuzda çok sayıda phalcon uygulaması olabilir, ancak her birine yeniden kütüphane kurmanıza gerek yok. Buda doğal olarak bakımı kolaylaştırıyor,
- Github üzerinde yüzlerce örnek phalcon uygulaması bulmanız mümkün, blogdan foruma aklınıza gelen herşey,
- Phalcon, MVC desenli mimarilerin yükünü azaltıyor. Phalcon sadece yürütme hızını arttırmakla kalmaz anı zamanda kaynak kullanımını da azaltır.
- Evrensel bir otomatik yükleyici kullanır, projenize dahil etmekte hiç zorlanmayacaksınız.
- Tipik MVC desenli frameworklerin aksine Phalcon kendi klasör yapınızı kurmanıza olanak tanır. ister modül tabanlı, ister tek dizin, ister mini boyutlarda çalışın hepsini tek çatı ile destekler.
- Belgelendirmesi gayet başarılı ve soru işareti bırakmayacak şekilde yapılmış bir framework öğrenmekte zorluk çekmeyeceksiniz.
- Phalcon Frameworkün her zaman bellekte yerleşik olması diğer frameworklerin pahalı dosya istatistikleri ve geleneksel PHP Çatıların kullandığı dosya okumaları olmadan işlevsellik sunar.
“Phalcon Framework Bir şahin kadar hızlı PHP” için 4 yanıt
Merhaba bu framework güvenilir mi? Ben codeigniter 4 kullanıyorum hangisini önerirsiniz?
Merhaba Mehmet Bey,
Her framework gibi bununda artıları ve eksileri mevcut.
Öncelikle; Projelerinizi yayınlarken Phalcon kurulu bir sunucu gerekli. Çekeceğiniz yegane sıkıntı bu olabilir.
Diğer yandan şu anda size söyleyebileceğim tek dezavantaj bu. Lakin; piyasada Phalcon bilen çok az developer var, buda yönetilebilirlik ve sürdürülebilirlik açısından ek bir dezavantaj.
– PHP temelinde derlenmiş bir C kütüphanesi Doğrudan belleğe yüklü geliyor.
Bu hali ile size inanılmaz bir hız sağlıyor. Ve Projeleriniz ciddi derecede framework dosyalarından arınmış ve kilo vermiş oluyor.
– Çok başarılı diyebileceğim bir ORM denetleyici mevcut. Modeller ve veritabanı özelinde kuvvetli bir arkadaş
– ODM yeni sürümde kaldırıldı PHP ile gelen MongoDB ODM derlemesini kullanmaya başladı, burada da biraz kilo verme oldu.
– MVC tabanında belirli bir kalıba zorlamıyor sizi, istediğiniz klasör yapısını veya MVC kurgusunu üretebiliyorsunuz.
– Tüm bileşenler geveşek bağlı ve bağımlılık enjeksiyonu elinizi oldukça rahatlatıyor. Tek ekranlık bir projeden, binlerce ekrana sahip dev projelere çok rahat mimarinizi kurabilirsiniz.
– Yapısal olarak bağımlılık enjeksiyonu ve gevşek bağlı yapıdan dolayı, projenizin herhangi bir yerinde phalcon dahil edebilir ve kullanabilirsiniz.
– Güvenilirlik açısından şu ana kadar her hangi bir sorun yaşamadım, güvenlik patch leri hızlı şekilde çıkıyor olası durumlarda.
– Genel olarak PSR standartlarını benimsiyorlar buda projelerinizi daha yaygın hale getiriyor. PSR standartlarını karşılayak nesneleri kolaylıkla adapta edebiliyorsunuz.
Güncel Phalcon eğitimlerine nereden ulaşabilirim
Aslında Phalcon’un kendi dokümantasyonu fazlası ile güçlü bir destek sunuyor. Oldukça yeterli düzeyde diyebilirim. Eğitim konusunu hiç araştırmadım şu iyidir diyemem.
Ancak Phalcon temel olarak PSR standartlarda yazılıyor. Bu nedenle sadece sınıf hiyerarşisini bilmek yeterli olabiliyor. Özellikle Laravel, Symfony, Cake gibi diğer kütüphaneleri kullanmış olanlar için daha hızlı bir öğrenim sunuyor. Çünkü Phalcon sizi bir dizin kalıbına zormalıyor. İstediğiniz dizin kalıbını üretebilirsiniz. İster REST API yapın ister CLI App, isterseniz MVC App tüm kalıplara uygun minimal çözümler sunuyor.
Phalcon Docsu takip edebilirsin örneklerle dolu bilgiler mevcut.
Takıldığın, şunu nasıl yapabilirim veya bunun mantığı nedir dediğin konular olursa çekinmeden bana da sorabilirsin. Bilgim dahilinde yanıtlarım. Bilmediğimi öğrenir yine yanıtlarım.